torsdag 28 september 2023

24:7´s motion förlorade omröstning. Alla partier från V till SD röstade för kraftigt höjda hyror

Hyresrätten är idag en straffbeskattad boendeform. Medan småhusägare och bostadsrättsinnehavare begåvas med både ränteavdrag och ROT-avdrag, så är hyresgästerna helt utan statligt stöd, med undantag för det fåtal som har bostadsbidrag. Det är djupt orättvist, då hyresgäster för det mesta har sämre ekonomiska förutsättningar än bostadsägare.

Den privata marknaden har aldrig kunnat sörja för bostäder till alla - till rimliga priser.

På tidigt 1900-tal var bostadssituationen eländig. 1917 rasade revolutionerna och i Sverige var det hungerupplopp som gränsade till uppror och kungen hade sina väskor packade.

Den unge Ernst Wigforss, senare legendarisk och långvarig (S)-finansminister sa:

”Ett samhälle kan inte låta tio personer bo i en etta när revolutionerna rasar runt om i Europa.”

Det var miljonprogrammet som byggde bort bostadsnöden i vårt land.

Samtliga partier och organisationer inom arbetarrörelsen var överens om denna politik. Kapitalförsörjningen löstes genom ATP-pensionsfonderna. Bostadsfrågan löstes alltså inte av den privata marknaden utan genom gemensamt ägda tillgångar och lösningar.

Idag är den sociala bostadspolitiken ett minne blott och bostadsbristen ökar åter dramatiskt i vårt land. Och i dess spår: kraftigt ökande hyror.

Det är det privata kapitalet som inte vill ha tillbaka de gemensamma lösningarna, helt enkelt för att bygg- och boendemarknaden i sin nuvarande form är en guldgruva för dem, men till enorm nackdel för vanligt folk.

Det är grunden till att 24:7 säger nej till hyreshöjningar för t. ex. löpande underhåll, det är redan betalt i gamla hus.

Det är också grunden till att vi lade motion redan i mars om frysta hyror under 2023.

Som ett andningshål för ekonomiskt hårt ansatta arbetande människor som redan drabbats av höga elpriser, höga drivmedelspriser, höga matkostnader osv.

Samtliga andra partier, från V till SD röstade ner motionen och är därför i praktiken för kraftigt höjda hyror.

Är det rimligt att det arbetande folket ska ta smällen för alla kriser, medan de kapitalstarka kommer undan och de riktigt stora aktörerna tjänar miljarder?

Nej det är det så klart inte. Men ett bättre utfall för dessa människor kan inte uppstå utan att organiserad motkamp uppstår. Och den uppstår inte av sig självt. Den kräver att den enskilda människan tar sitt ansvar tillsammans med sina vänner och arbetskamrater. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt

LO-anslutna motarbetas av S och V

  På förra fullmäktigemötet i #Varberg fick vi klart besked från V och S, att de ställer sig bakom individuella löner istället för att stöd...

mest lästa inlägg