onsdag 6 september 2023

Hittar du en makthavare i Sverige som bett om ursäkt?

Unionsdrottning Margareta

Visst är det både talande och märkligt att man måste gå tillbaka ända till kalmarunionen och Drottning Margareta för att hitta en makthavare som faktiskt bett om ursäkt för överhetens förtryck mot folket.

Valdemar Danakonungs dotters sällsamma och ovanliga resa, som fredsregent och rikenas enare, men också som frispråkig och ursäktande mot den allmoge vars umbäranden under århundraden präglats av krig och svält, kyla och död.

Hennes namn var Margareta och det var hon som besegrade kung Albrekt och hans hårda styre över landet. Ett styre som också tömde rikets kassa. De ständigt återkommande krigen och hotet från Tyskland födde idén om fred och union. Fred var också vad folken längtade efter och behövde, fred och mat. Detta vet vi idag bland annat genom de separata bondefreder som slöts mellan allmogen i de sydsvenska landskapen men också Skåne, Halland och Blekinge som då var under dansk härad.

Och det blev drottning Margareta som drev och sedan undertecknade Kalmarunionen som gav fred i nästan 50 år, fram till Engelbrektsfejden 1434.

Men unionsdrottningen Margareta är också unik av ett annat skäl. Hon är mig veterligt den enda ledande i maktställning i svensk historia som faktiskt bett svenska folket om ursäkt för det hårda regemente de blev utsatta för. I en skrivelse till Uppsala stift 1403 skriver hon: ”att allmogen haft stor tunga och vedermöda, synnerligen sedan vi komma till detta rike; endels självsvåld, girighet och egenvilja  hos oss samt våra fogdar och ämbetsmän; samt haver man icke kunnat bättra, samt måtte vi och de väl hava bättrat, ehuru det icke skett är, dess värre.”

Hon bad alltså allmogen, folket offentligt om ursäkt för de vedermödor överheten utsatte dem för, från krig till utökade dagsverken och hårt regemente.

Denna insikt och ånger inför folket fullföljde Margareta sedan i sitt testamente där hon skänkte stora summor pengar till krigets oskyldiga offer och till dem som drabbats hårt i spåren av krigen. Ett särskilt belopp skulle gå till kvinnor och jungfrur som under krigen blivit ”kränkta och förnedrade” av knektarna.

Om vi tittar lite på dagens Sverige, där toppolitiker blivit mer influencer än politiker som bygger sin politik på förtroende och rötter ut i befolkningen, hur ser det ut?
   Från dem som nu bildat regering flödade vallöftena ut i en strid ström. Det var allt från att ny kärnkraft skulle byggas på några månader, till bensinpris och dieselpris som skulle sänkas rejält, ända upp till 9 kr/litern för diesel. KD:s kvinnlige influencer lovade sänkta matpriser samtidigt som hon stod och viftade med en falukorv. Sossarna med arga Magda i spetsen lovade större trygghet på jobben, sen förstörde de LAS-lagen om anställningsskydd. De lovade fortsatt svensk självständighet och alliansfrihet, sen gick de längst fram och ansökte om Natomedlemsskap.

Och nu har S kommit med bland annat en migrationspolitisk rapport där de själva säger att de drivit en felaktig invandringspolitik under decennier. Men inte ber de om ursäkt, nejdå. Tvärtom säger de att deras felaktiga politik inte är deras fel, utan SD:s fel.

Löften, löften, löften...allt för att säkra upp sina röstetal i valet.

Medan det arbetande folket fortsätter plågas av höjda matpriser, massarbetslöshet, skenande energipriser och rejält höjda hyror.

Har någon sett en enda av dessa "förtroendevalda" makthavare be om ursäkt?
Tror du att det kommer några ursäkter i framtiden från dem?

Det tror inte jag.

Unionsdrottning Margareta fortsätter nog, tyvärr, att ur ursäkternas perspektiv, vara en unik makthavare i sveriges historia.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt

Klägget leker politik och skiter i vanligt folk

  En av mina facebookvänner skriver så här. Mycket bra beskrivet. Klyftorna mellan klägget och vanligt folk fortsätter att öka. ”Liberalerna...

mest lästa inlägg