måndag 27 november 2023

Teslastrejken som är påbjuden uppifrån visar ändå kraften hos en enad arbetarklass

Elon Musk

Teslastrejken har nu pågått i fyra veckor och ingen lösning är i sikte.

Vad kan man då säga om denna strejk som inte redan är sagt. Det ska vi återkomma till men först en liten enkel bakgrundsbild.

Facket IF Metall har försökt förhandla fram ett kollektivavtal med Tesla Sverige i flera år. Detta har inte gått eftersom Elon Musk och moderbolaget förbjuder Tesla Sverige att teckna avtal med facket.

Den berömda (eller ökända?) svenska modellen som har sin start och grund i Saltsjöbadsavtalet 1938, bygger på att facket får förhandla och skriva kollektivavtal. I gengäld garanterar facket arbetsfred. Det vill säga, facket garanterar att det inte blir några stopp för vinstjakten. Avbruten produktion är som bekant samma sak som stopp för inflödet av vinster.

För att kunna garantera arbetsfred blev den fackliga ledningen tvungen att på olika sätt inskränka demokratin inom LO-förbunden. Det gjordes på olika sätt men de viktigaste ingredienserna i denna odemokratiska soppa blev införandet av vetorätt uppifrån och ner. Beslut på lokal nivå inom fackavdelningarna, t ex att flera 1000 man på en fabrik beslutade om stridsåtgärder, kunde då upphävas av högre instans inom LO. Till detta kom skapandet av storavdelningar och sammanslagningar av fackförbund. Detta innebar att avståndet mellan medlemmar och fackledningar ökade och därmed minskade också den reella demokratin.

Detta och nyliberalismens segertåg över världen och Sverige har lett till att andelen fackanslutna minskar, att förtroendet för i praktiken oavsättliga fackledningar stadigt minskat.

Teslastrejken är beslutad uppifrån och långt ifrån alla strejkar.

Kollektivavtal och ett vettigt lägstagolv för arbetsvillkoren är en god grund och det stödjer vi i 24:7.

Med de sympatiåtgärder som andra fackförbund nu går in med, såsom stopp för lossning och lastning av Teslabilar i hamnarna, stopp för måleriarbeten, byggnadsarbeten och stopp för posthanteringen så att Tesla inte ens får ut sina beställda registreringsskyltar, visar på väldigt viktiga lärdomar. Och det är den vinkeln vi vill prata om, en vinkel som ingen annan tagit upp.

Detta ger Tesla rejäla problem och det visar i all enkelhet styrkan hos en enad arbetarklass.

För tänk lite, i 30 år har överheten förminskat den största klassen i Sverige: Arbetarklassen. Det har gått så långt att eliten rent av förnekar klassens existens. Syns inte, finns inte. Tankesmedjan Katalys har forskat en del på detta och kommit fram till att arbetarklassen, som alltså är de flesta människorna i Sverige, endast har ca 4 procent av medieutrymmet. När såg du en arbetare i tv som fick tala till punkt?

Vi finns inte och det rådande narrativet från överheten är att vi inte spelar någon roll.

Jaha? Men då spelar väl en liten strejk med sympatiåtgärder inte så stor roll, vi betyder ju inget, eller hur?

Istället visar denna strejk, där inte ens alla arbetare strejkar, den  potentiella styrkan hos en enad arbetarklass som står upp för sina intressen.

Tänk om facken skulle agera likadant när det gäller den katastrofala förstörelsen av svensk välfärd?

Tänk om facken strejkade och införde sympatiåtgärder när en kommun skär ner för de gamla, eller förstör barnens skolgång och utbildning genom de ständiga nedskärningarna? Tänk om? När en förvaltning förstör omsorgspersonalens arbetsvillkor med minutscheman…tänk om den förvaltningen utsattes för motåtgärder, ingen post, IT-teknikernas sympatiåtgärder gör att chefer och administration inte hade tillgång till sina datorer. Tänk om en rad fackförbund stödde personalen hos privata vårdutförare som plockar vinsterna till Caymanöarna samtidigt som våra äldre inte får riktig mat och tvingas ligga i sitt eget piss för att de inte får byta blöjor lika ofta som det behövs…tänk om facken stödde de gamla och personalen med stridsåtgärder?

Tänk om facken gick ihop och sa: ”Nu räcker det. Det behövs fler händer i omsorg och skola, bättre löner och arbetsvillkor. Men den svällande byråkratin behövs inte, den ska bort”. Påbörja denna process nu annars stannar vi Sverige.

Tänk om facken blockerade utförseln av maskiner när de norska ägarna till (den enda i Sverige) kexfabriken i Kungälv lägger ner verksamheten och flyttar österut, enbart av vinstskäl? Och gjorde samma sak när tyskarna köpte upp Sveriges enda ärtfabrik i Bjuv, enbart för att lägga ner verksamheten och koncentrera produktionen till centrala Europa?

Vilken kraft, eller hur?

Aktiespekulanterna har haft många fina år. När arbetslösheten ökar, ja då går aktiekurserna upp. Visst är det sjukt. Men tänk om elektrikerna helt enkelt stängde av strömmen till aktiebörsen?

Den där eliten, som går omkring och tror att de är guds gåva till mänskligheten, de skulle gå nakna om ingen arbetare tillverkade deras kläder, ingen kunde ens klippa dem om arbetarna höll inne med saxarna som de tillverkar, hungriga skulle de bli om bönderna slutade leverera mat, eller om chaufförerna slutade leverera till butikerna. 

Så där skulle vi kunna fortsätta uppräkningen av vad och vilka som egentligen ser till att vårt samhälle fungerar. Alla människor som går upp tidigt och sköter byggen, mataffärer, transporter, sjukvård, omsorg, skolan osv.

Här finns den verkliga kraften i vårt samhälle, om vi förmår komma samman och ta vår rättmätiga plats i samhället. Arbetarklassen är folkets majoritet.

Det arbetande folket behöver trygghet, billig mat och el, riktig demokrati och gemensamt ägande till vård, skola, omsorg, el, järnväg, landets råvaror i form av t ex skog och gruvor.

Värna den fackliga tanken. Kämpar vi inte för våra intressen är vi förlorade.

Vi kan, om vi bestämmer oss för det. Vill du? 

1 kommentar:

Nytt

LO-anslutna motarbetas av S och V

  På förra fullmäktigemötet i #Varberg fick vi klart besked från V och S, att de ställer sig bakom individuella löner istället för att stöd...

mest lästa inlägg